Wednesday, April 7, 2010

e-filling @ LHDN

Korang dah setel ker hal income tax? aku baru jer selesai buat e-filing sekejap tadi... jenuh ejas sana-sini sebab xmo bagi kene taxt...tapi kene gak...ingatkan tak kene la tahun ni sebab aku dah buat potongan zakat..rupanya kene jugak...sebagai rakyat yang bertanggungjawab aku kene la akur kan... so korang yang belum buat sebab terlupa atau sengaja buat2 lupa baik buat sekarang...kang kene denda lagi naya...

18 comments:

CkYnHaShiM said...

dah wat lame dh lan lepas..tp x kena..

|| NaFiRaa || said...

ai gaji kecik.. x kena tax.. muehehehe

cikmin said...

patut tak kena dah tu kan klu bayar zakat...

nirelwof said...

tak layak lagi...
org kaya je kene bayar incometax nih...
hhuhuhuhu

yuka said...

ckynhashim- wah dah buat lama yer..warganegara yang bertanggungjawab ni...

naFira - bestkan x kene tax...masa mula2 keje dulu pun yuka tak kene tax gak...

cikmin - munkin potongan zakat tu x cukup kot..tu yg masih kene gak

nirelwof - lama2 nanti layak la tu byr income tax...hik3

Kak Aidah said...

Salam Yuka,
ikut pengalaman akak yg duk menjaga file income tax hubby. kalau potong zakat lagi lebih kena bayar. sebab hubby dah kena dah. hubby cool je tapi akak yg mengamuk kat pejabat income tax, memanjang kata potongan zakat tu tak cukup, we all dah tambah pun kata tak cukup

Nur Hidayah Yahya said...

Kak Aidah, zakat is 1 of the relief.kalau lebih zakat, kurangla tax payable tu.betul la tu potongan zakat tak cukup.ape kata Kak Aidah beli buku atau majalah apa2 je simpan resit.semua tu boleh claim.tak silap saya resit MPH ada tulis boleh claim tax deduction.It;s better keluar duit untuk buku berguna dari bayar cukai kayakan orang kerajaan.hahahha.

yuka said...

kak aidah - memang terkurang potong zakat agaknyer...pastu pulak pelepasan lain x byk tu yg kene lg byr incometax

nur hidayah - yuka selalu gak beli majalah tp selalu lupa ambik resit...

Kak Aidah said...

Salam Yuka,
masalah kiraan untuk zakat tu mmg actually they all kurangkan. Tapi bila hubby minta suruh potong lebih banyak dia punya songeh. Dan untuk Nur Hidayah for yr info actually mmg setiap tahun segala resit pembelian buku atau majalah akak akan simpan untuk income tax. Even majalah yg akak beli kat gerai tu pun akak mintak resit ngan tauke cina tu, tapi masalahnya yg tak tahan bila income tax buat pelarasan ada je amount yg nanti dia akan kata tak cukup bayar. Hari tu dia kata hubby ada hutang kat RM6,000 lebih lepas akak naik angin tiggal rm4,000 je, so pelik tak tetiba boleh lak dia kurangkan rm2,000. Sebelum tu dia kata dh takde hutang apa2 dah. Tu yg akak angin.baru2 my BIL yg punyalah fussy kena pelarasan ngan income tax dekat rm12,000. Itu kes 10 tahun lalu, they all bukak balik. All this while selama 10 tahun ni apa yg they all buat. BIL every year settle dia punya income tax without delay. Sorry teremosi sikit tapi I mmg selalu angin kat income tax office ni.

yuka said...

kak aidah- hehhehe sabar kak sabar...tp memang pelek tau lhdn tu buat keje...baru2 ni staff kat sini dpt surat dr incometax kata ada lebihan rm200 lebih...dia pun happy la kan nanti dpt balik duit tu...seminggu lepas tu ofis dpt surat dr incometax suh potong gaji dia rm70++ sebab PCB bayar kurang...cemana tu?

Kak Aidah said...

Salam Yuka,

betul tu. Itu lah yg terjadi pada hubby akak. Sebelum hubby berhenti kerja dia dah buat clearance, akak dah mintak black n white ngan income tak lg kata takde apa2 hutang semua dh clear. B'4 hubby gi o/sea i/tax kata ada lebihan kat rm2,000 tetiba bila hubby takde they all kata ada hutang lak rm4,000. Tu yg akak heran, padahal akak dh siap ada surat lagi kata hubby terlebih bayar rm2,000. Camne akak tak angin.

yuka said...

kak aidah- senang2 jer depa nak ambik duit org kan....mcm kes staff sini lepas call LHDN depa kata potongan tu buat dulu nanti depa selaras balik..ada ker mcm tu...dah la kita terlebih byr depa belum pulangkan pastu nak suh bayar dulu yg depa kata x cukup.

kak aidah said...

Salam Yuka,

betul,betul,betul. Akak actually tak marah sgt. Tapi bila kena cam ni tu yg geram. Sepatutnya they all kena buat satu formula supaya tak menyusahkan org ramai. Ni kejap terlebih bayar, kejap tak cukup pulak. Nanti ada lak pelarasan untuk tahun2 lepas kata nak kena tambah bayar lagi. Tak ke haru dibuatnya. Kita pun ada byk benda nk kena fikir. Bukan i/tax je.Sori le sebab panjang sgt celoteh, hehehe

s h e e said...

hehe...sy br tuka tempat keje...x kena isi lg...

yuka said...

shee - semua org kene isi kan? cuma kene bayar dengan tak jer

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,色情,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女

鯛魚燒Star said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

anywhere_Smile said...

Now that we have described discount links of london the one way linking process, how can you get links of london silver websites to link just to you? One answer is that it is links of london sale dependent on your sites content, especially if you links london jewellery have unique content. Other websites will link cheap links of london to you if you have interesting content that links london bracelet compliments their content. The problem is that you london links charms really have to have something exceptional. links of london watches sale One easy way to get a type of one way link called discount links of london rings a back-link. These are links to articles that you cheap links of london necklaces have written and distributed through article directories.