Thursday, May 20, 2010

Mengidam ke Teringin?

Hari ini aku nak membincangkan 2 perkataan yang hampir sama maksudnya. Perkataan yang aku maksudkan ialah mengidam dan teringin...
Teringin bermaksud mahukan sesuatu...ataupun keinginan seseorang...semua orang boleh menggunakan perkataan teringin...teringin ni merangkumi kepada semua benda...samada makanan/ pakaian baru / keretabaru / rumah besar dan sebagainya...
Mengidam pula biasanya digunakan oleh wanita yang sedang mengandung...biasanya mengidam ni dikaitkan dengan sesuatu yang teringin nak dimakan oleh wanita mengandung tersebut...kata orang sekiranya wanita tersebut tak dapat makan apa yang diidamkan maka bayi yang akan dilahirkan nanti akan meleleh-leleh airliurnya...taktau la yang ni fakta... tapi aku sendiri pernah mengalami begini...mungkin jugak 1 kebetulan kot...
Tak semua pompuan mengandung suka mengidam... macam aku la...walaupun pegnen tapi tidak la aku mengidam apa2...cuma aku teringin bila orang sebut sesuatu makanan atau ketika bila aku ternampak makanan...( sebab tu la sekarang aku risau nak blogwalking...kot2 terjumpa blog yang tunjuk makanan macam2...)
Citer bab mengidam ni aku adalabeberapa contoh nak cerita kat sini...

kisah pertama : aku ada seorang kawan . 1 hari tu dia teringin nak makan yong tau fu...ketika itu hujan tengah lebat jadi tak dapat la suami dia pi beli....bila hujan dah berhenti, sisuami tu pun siap2 la nak keluar pi beli yong tau fu tu... pastu kawan aku cakap kat suami dia takyah beli dah sebab dia teringin nak makan yongtaufu masa hujan tengah lebat tadi jer... hadoii... itu macam punya orang pun ada ka?

kisah kedua : yang ni kazen aku pulak.sekarang tengah mengandung 7 bulan...dia ni tinggal di klang manakala emaknya di kedah...baru2 ini dia telefon mak dia yang dia teringin nak makan gulai daging + umbut pisang ( batang pisang yg bhg tengah) yang kenduri kawen punya...takmau yang mak dia masak sendiri...tak ke haru macam tu...mungkin dah rezeki dia hari sabtu ni ada kenduri di kampung dia tu dan kenduri disitu memang buat gulai daging akan dia campur umbut pisang...maka dapatla dia merasa.

Untung gak aku tak mengidam yang bukan2... dulu aku penah gak mengidam tapi hb aku tak layan pun.... dia kata aku bukan mengidam tapi ambik kesempatan...huhuhu...nak tau aku mengidam apa? aku bagitau hb aku yang aku mengidam nak pakai rantai emas yang labuh...ahaks....


6 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

saya mengidam handbag gucci, adakah cik suami akan tunaikna? hahahhaa!

mrs.ecam said...

kes ptama sye pnah alami la...jenis ngidam nk time tu gak....klu dpt time len dh xmo dh...x tau la tu ngada2 ek ape...kes kedua br blaku kt sye...ngidam nk mkn msk kari mk mntue...kne tnggu hjg bln ni br dpt sbb nk blk kg...insyaallah...kes yg yuka ngidam rnatai labuh tu hohohohohoh mmg mcm amik kesempatan..kah3 x bleh blah...

yuka said...

mrs.ecam- setakat ni yuka x ngidam apa2 yg susah nak dapat...setakat teringin cheese cake secret recipe jer yg tu dah mkn dah...pastu sekarang ni teringin nak makan buah delima tapi xder la teringin beria...ngidam rantai labuh memang x bleh ek? hik3

yuka said...

ieda- wah mengidam beg gucci tu...hik3

Nadia Dizarch said...

nadia pernah dengar orang mengidam makan kiwi kasut. memang dia makanlah kiwi kasut tu dengan roti..huhuhu..sian die...

Nadia-ism: Colitis-Inflammation of the Colon. Bahayakah?

A D I A said...

haah kalau tak preggy bila kita terliur something sure org ingat kita preggy hehe. dulu preggy saya ngidam makan hotdog 1901 almost everyday. skrg selra bertukar. nak makan nasi je.