Tuesday, February 2, 2010

Resipi Kebab - versi yuka-luv

Salam semua....Entry ini adalah kesinambungan entry yang terdahulu...ramai ( 4-5 ornag kira ramai la kan) yang bertanya aku cemana aku buat kebab yang nampak sedap tu...ada yang tanya di shoutbox...ada yang tanya di komen box tu dan ada jugak yang tanya di telefon...rasa best la masa tu...macam terer lak rasa....
Sehubungan dengan itu, untuk tidak menghampakan kawan2 aku nak berkongsi ilmu buat kebab yang simple dan sempoi...sangat sesuai untuk amatur2 di dapur terutamanya yang ala malas2 gitu...

bahan2:

1. roti pita
2.daging burger- tak kira la cap apa pun contoh : ramli/saudi/ayamas dan lain2
3.cili sos
4.tomato sos
5.thousand island sos
6.mayonis
7.kobis

cara2-
roti pita tu di potong kepada 2 bahagian dan dibakar seketika - pastu letak tepi

daging burger digoreng sampai masak kendian dipotong kecil2. masukkan daging yang dipotong itu kedalam mangkuk...apa2 jenis mangkuk pun xper...contoh: mangkuk kaca/mangkuk plastik/mangkuk stailess steel...jangan guna mangkuk ayun sudah...ahaks

tuangkan cili sos/tomato sos dan 1000 island sos kedalam mangkukayun berisi daging tadi...gaulkan semua bahan2 tadi supaya sebati.....

potong kobis nipis2 dan halus2 dan masukkan kedalam mangkuk yang lain...(jgn campur dgn daging tadi) masukkan mayonis dalam bekas kobis dan kacau bagi sekata....

pastukan...ambik roti pita tadi...masukkan kobis sikit...pastu masukkan daging...sumbat selagi boleh...pastu bahagian atas tu tutup sikit dengan kobis td...bagi nampak macam sedap gitu...

Dah siap kebab versi yuka-luv...senang kan? kebab ini sesuai di makan di waktu pagi...petang dan malam...paling sesuai dimakan di waktu lapar....SELAMAT MENCUBA...

8 comments:

aNIe said...

Yuka...sedap tu....tq

yuka said...

kak anie- selamat mencuba ya...pastu sila buat laporan...hik3

kulop ludin said...

wah tenkiu tuan tanah...
leh try gak nie...

yuka said...

kulop ludin - sila cuba...mesti jadi punya...

Lavanya said...

nice post,, thanks....

ALoNa [CintamaniszLite] said...

ok gak ek idea guna daging burger ni..
pasal kalo tgk kat pasar malam tu..dia guna daging kebab..

yuka said...

alona - taktau nak cari daging kebab kat mana sebab tu guna daging burger jer...rasa dia pun not bad....hehehe

hafizsidah said...

can sedapla kak yuka..nati cuti nak tryla buat..