Monday, February 8, 2010

Jom Masak- pizza comel yuka

Salam semua...bertemu lagi dalam rancangan masak2 bersama YUKA...hehhee sejak bila la aku ada rancangan masak2 ni kan...tapi gasak la....
Sekarang ni aku tengah rajin buat entry pasal makanan...untuk hari ini aku nak berkongsi lagi resipi yang senang dan sedap untuk korang try.... jangan risau dan bimbang sebab resipi yang aku bagi semuanyer yang senang2 belaka...sap sap suey jer dah jadi...tak payah mengeluarkan peluh yang banyak pun.... sangat sesuai untuk orang2 yang malas.....sebelum aku teruskan dengan resipi minggu ini aku nak tanya la kan, resipi kebab tu berapa orang yang dah cuba? sila tekan huruf y di keyboard....amboii sorang pun tak buat noo....tapi xper aku tak kecik hati pun kalau korang tak try...hik3
Ok untuk minggu ini aku nak share dengan korang resipi piza...tapi korang jangan risau sebab untuk resipi ini korang tak payah uli2 tepung untuk buat base piza tu....mungkin la resipi ni takla sesedap resipi pizza yang orang lain share di blog mereka tetapi memang setimpal la kan dengan apa yang kita buat...u give more u get more....

Resipi piza ini aku namakan PIZA COMEL YUKA... (ahaks...sedapkan nama tu)

Meh kita tengok bahan2 yang diperlukan



Tadaa.....inilah bahan-bahan yang diperlukan:

1. Roti panjang...french breadpit kot nama dia...yg bahan utama...kalau xder yang ni tak jadi la resipi aku nih....

2. cili sos dan tomato sos...dalam gambar tu aku lupa nak letak botol tmato sos...soriii na...

3. Tuna ayam brand... yang dah hancur2 tu...bukan yang sekor2 ikan dia

4. cheese...mozzarella dan cheddar ...ada mozzarella jer pun dah cukup...see baik kan aku ni boleh diskaun2 lagi masa bg resipi ni...semua ni untuk tidak menyusahkan korang....

5. Thousand Island sos ( yang lebih buat kebab haritu)... yang ni pun lupa gak nak letak dalam gambar...kalau xnak bubuh sos bi pun xper la...tp kalau tak sedap jangan salahkan aku tau....

cara-cara nak buat:

1.roti dipotong menyerong...jangan terlalu nipis nanti x sedap...ketebalan 3/4 inci aku rasa ok kot...

2. sapukan cili sos dan tomato sos di atas roti

3. sapu tuna ayam brand diatas roti yang telah di sapu sos cili/tomato tadi

4. picit2 kan sos thousand island atas roti...jgn byk sgt...sikit2 dah la...boleh guna sos tu untuk resipi lain pulak....hehhee...macam kedekut jer kan

5. letak kan chesedale yang telah dipotong halus atas roti kendian taburkan cheese mozarella diatasnya...kalau nak buat pizza island supreme boleh la letak krab stick yang dipotong nipis2 atas roti kemudian baru taburkan cheese...

6. bakar dalam oven...suhu suhu 200 darjah....bakar lebih kurang 8-10 minit...ataupun bila nampak cheese dah cair dan mcm perang2 tu boleh la angkat tapi jangan terus ngap sebab panas...kang melecur la lidak kowang tu....

Meh kita tengok resipi yang dah siap:

Tadaa.....comeikan piza ni....

Inilah pizza yang aku sediakan untuk bekfas pagi td....sgt mudah disediakan dan berkhasiat...anak2 aku mmg suka sangat kalau aku buat pizza ni...siap pesan suruh buat byk2 pagi esok sebab nak bawak ke sekolah...aku tau la anak aku tu nak menunjuk kat kawan2 dia yang mak dia tu pandai buat pizza....ikut perangai sapa tah
Jadi apa tunggu lagi selamat mencuba...pasti anak2 you all suka...bagi yang belum ada anak boleh cuba jugak ...sudah pasti anak tekak you all suka jugak...bagi yang single-mingle balik rumah nanti buat la resipi ni...mesti ibu bapa anda berbangga dengan kepakaran anda....

sekian resipi untuk hari ini...kita jumpa lagi di hari dan waktu yang sama...adios...

16 comments:

aNIe said...

Wah!! Yuka...ari ni kelas masak memasak ye...

Tq...memang sesuai untuk dimakan oleh anak2 yg suka pizza...

yuka said...

kak anie - try la buat...senang dan sedap...kebab tu dah buat ker? hik3

ana_zara said...

wah... teringin pizza plak..
yuka x buat pizza delivery ke?
boleh anta kat sini satu.. hohohoho

Hami Asraff said...

selalu nak makan pizza beli kat pasar malam je. hehe ~

kakyang .. said...

amboi, serba serbi pandai rupanya puan yuka ni ..

balik karang nak pi beli roti perancislah ..

yuka said...

ana_zara- tak balik modai la nak delivery jauh2...senang jer buat tu ...try la

Hami asraff - lepas ni mkn hasil buatan sendiri pulak...lagi best...boleh letak topping byk2

kakyang- baru tau ka yag yuka ni serba serbi pandai...masa kat tepeng dulu saja je buat mcm org tak pandai masak...hik3

CikMin said...

wah...xde roti panjang tu camne nak wat...

zures said...

yuka macam best jerk resepi pizza tu...akak nak cuba la...mesti sedapkan..

yuka said...

cikmin- kalau xder roti panjang boleh guna roti arab...tapi nama kene tukar la...size tu dah tak comei...

zures- bukan macam best tapi memang best pun sebab senang nak buat....try la buat pastu bagitau hasil dia ...btw, saper yanag akak ni? hik3

noor afzan said...

cam simple n sedap..nak try ar..

yuka said...

noor afzan - try la...lepas tu buat laporan di blog...hehhe

NaNaJoe said...

lahai mcm best jew ni...hehhe~~

MiD0ri said...

ermmm.. nyam nyam... anta cket kt midori esok yer kak!! hihihihi...

NiNa' said...

sis... sedapnye..

nak cikitt.. pos erk

NiNa' said...

sis... sedapnye..

nak cikitt.. pos erk

鯛魚燒Star said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社