Monday, January 25, 2010

Cakap Kedah...

pagi tadi semasa aku dok sibuk buat lawatan sambil belajar ke blob kawan2 tetiba ada sms masuk kat hp cap ayam aku tu... ingatkan saper la kan rupa-rupanya member aku ...sms dia berbunyi begini: " u..apa makna ligan?" hahhaa nak tergelak aku tengok msg tu... pastu aku pun reply la balik : " hahaha...sapa ligan u?..ligan=kejar".... tak lama lepas tu dia reply balik : " tengah sesi panduan asrama ni....speaking kedah noo...."...hahaha kelakar lak aku rasa...
untuk pengetahuan korang kawan aku ni org selangor...dari kecik sampai besar tak penah merantau ke negeri lain...pastu kawen pulak dgn orang perak...so bahasa2 utara ni dia memang tak terer la...nasib baik dia ada kawan dari utara macam aku ni....sekarang ni kawan aku berada di langkawi...menghantar anak dia yang cemerlang dalam pmr haritu masuk sekolah di sana...tahniah untuk kawan aku tu...
Ada lagi 1 citer kelakar pasal kawan aku ni...cuti sekolah haritu dia bawak family pergi bercuti di penang....2 hari kot dia kat penang tu... sewaktu pergi dia naik penang bridge...so masa balik diorang naik ferry la pulak kan...baru dapat merasa dua2 sekali...masa balik tu, lepas dah turun dari feri dia call aku....dia tanya macam ni " u...tempat nak bayar duit feri ni kat mana?...i dah lepas jauh dah sampai nak masuk jalan besar tapi xder pun tempat nak bayar?"...masa tu aku rasa nak tergelak sampai nak jatuh dari kerusi .... biar betul dia ni...memang siyes taktau ker saja2 nak buat lawak dengan aku...pastu aku bagitau dia " u ni....masa balik mana kene bayar apa2...kalau rasa nak bayar jugak bagi jer duit tu kat i..." .... terkejut gak kawan aku tu bila aku kata tak kene bayar...dia takut nanti sampai surat saman kat rumah sebab tak bayar duit feri...huhuhu.... ingatkan yg tu first time dia ke penang...rupa2nya dia penah datang masa darjah 5...sekarang dah umor 30++..hermm memang la x ingat kan...

nota: haritu dia penah tanya aku apa makna mengai... korang tau tak makna mengai?

16 comments:

PUTERA2PUTERI said...

hehehe geli ati gak baca n3 ni....bangga la pulak coz ada org sudi belajaq lorath kedah ni.....oooo org gak ke????tang mana tu????
mengai ka??????memncing la...
musin org taman padi br syoq p mengai kan...heheheheh

zulhilmi bdk blur said...

kalau xnak byor lg pon bleh..
berenang je..
hihi

yuka said...

putera-puteri- saya org BM tp kawen dgn org kedah..sekarang ni dok sp...betoi la tu mengai tu mancing a.k.a fishing...hik3

zulhimi- kalau berenang keter nak buat tinggal je ker? ahaks

PiNk ButTeRfLy said...

kak yuka!!!!

clicked cimb.

cbox hilang lagi la cam biase.

jemput la datang blog PiNk, dah on balik dah.

[z@ck] said...

ahahaha..lawak2..
=)

Al-Faizal said...

hehehe nice post..

yuka said...

Al-Faizal- tq yea...

sYukCurZ said...

oo.. i thought, ligan=chemistry bonding btw metal and organic compound.

~lalalaa~
*saja bwat xtaw

yuka said...

syukcurz- cek ni org mana? hik3

sYukCurZ said...

penang mari. aha

yuka said...

sYukCurZ - penang mari kalau taktau word ligan memang nak kena ligan la....

sYukCurZ said...

ahahaa... saja ja. verb chemistry lg byk dr verb utara kowt aha.

farysa said...

i kdh jgk tp mengai tu ape?
hehe

aNIe said...

Yuka...kak anie i...kalau orang cakap loghat mana2 pun boleh lah paham sikit2 kalau diorang cakap pelan2...kalau laju2...memang tak paham pun

Lavanya said...

humm,,, nice articles... thanks for sharing.....

Anonymous said...

Now that we have described discount links of london the one way linking process, how can you get links of london silver websites to link just to you? One answer is that it is links of london sale dependent on your sites content, especially if you links london jewellery have unique content. Other websites will link cheap links of london to you if you have interesting content that links london bracelet compliments their content. The problem is that you london links charms really have to have something exceptional. links of london watches sale One easy way to get a type of one way link called discount links of london rings a back-link. These are links to articles that you cheap links of london necklaces have written and distributed through article directories.