Sunday, August 15, 2010

Puding Karamel...

Hari Khamis lepas ( Ramadhan ke 2) sedang aku buat keja di ofis sesambil bersembang dengan kawan aku, tetiba aku rasa teringin nak makan karamel . so dengan sepantas kilat aku pun mecari resipi di internet...memang banyak versi resipi karamel ni di internet...
tapi sebagai seorang yang bernama yuka, aku akan mencari resipi yang paling mudah dan bahannya paling ringkas...bukan apa, kalau guna ikut resipi yg pakai banyak bahan2 tetiba tak jadi kan membazir namanya...ada1 resipi tu aku tengok guna telor sampai 6-7 biji...so awal2 lagi aku reject resipi tu...akhirnya aku jumpa 1 resipi yang ringkas dan penggunaan telur yang minima...namun begitu resipi itu aku olah balik supaya jadi lagi senang aku nak buat...balik dari ofis aku terus masuk dapur nak buat karamel tu...kebetulan semua bahan2 dah ada...
Hasilnya seperti dalam gambar diatas tu la...kalau korang tengok dalam gambar tu ada sedikit cacat cela karamel aku tu...yang tu sebenarnya kesilapan teknikal semasa aku nak membalikkan karamel tu...walaupun rupanya hodoh tetapi rasanya tetap horliaw....

Resipi Puding karamel (versi yuka)
1.  1 tin susu sejat/susu cair- brand apa pun takper
2.  5 sudu besar gula halus ( untuk yang tak suka manis2 boleh kurangkan sukatan gula)
3.  3 biji telor ( semestinya telor ayam...kalau telor itik ker telor lain takut peleklak rasa dia...telor masin
                        kompom la lagi tak sesuai)
4.  sedikit esen vanila
5.  secubit garam

bahan-bahan karamel:
5 sudu besar gula
3 sudu air

cara-cara nak buat:

sediakan bahan karamel dulu yer tuan2 dan puan.
 1. masakkan gula dlm periuk/kuali kecil bersama-sama dengan 1 sudu air ( api jangan besar sangat)
     kacau perlahan-lahan sehingga gula tesebut mencair dan bertukar kaler menjadi perang. bila dah perang masukkan lagi 2 sudu air dan kacau perlahan-lahan.
2. tuangkan gula tersebut kedalam loyang.
3. masukkan susu kedalam bekas bersama dengan esen vanila
4. dalam bekas yang lain masukkan 3 biji telor bersama dengan gula...kacau perlahan-lahan jangan bagi telur
    berbuih tapi pastikan gula tersebut hancur.
5. masukkan telur tadi kedalam bekas yang ada susu ( guna penapis). Kacau perlahan-lahan supaya sebati.
6. masukkan bahan tersebut kedalam loyang yang ada gula karamel tadi tu.
7. tutup loyang dengan foil dan kukus selama 25-30 minit ( kalau takdak foil pun takper..kukus je terus)
8. Lepas dah masak biar selama 5-8 minit. kemudian terbalikkan puding tersebut kedalam pinggan besar
 ( proses ni la yang buat puding yuka tu cedera)
9. Dah siap la pudimg korang tu....nak bagi sedap simpan dalam fridge seketika

36 comments:

kulop ludin said...

puding karamel nie memang paberet teman...
tengah nunggu nak berbuka...dalam eisbok.. puding dah menanti!!

yuka said...

kulop ludin- amboi awalnya standby puding tu..

yott said...

mmg sedap karamel ni
nanti nak try resepi yuka ni..bole kan..

Chaon Cornerz said...

wah.. semua puji sedap karamel nie.. chaon je tak penah try lagi nie.. nak cube la nanti..

Ungu Violet said...

wahhh... jadik gak puding u.. i ingat u cdg2 jer nk buat... tp mesti sedap bg yg suka manisan....

yuka said...

yott- try la buat...tu resipi yg paling simpel...

Chaon- balik kg nanti buat la..sure mak kagum anak bujang dia pandai buat karamel

Ungu- memang i teringin nak makan tahap gaban masa tu...tu yg jadi gak karamel...

sop said...

cam best jer.. mintak sikit..
makan dgn susu cair mesti terangkat

yuka said...

sop - takyah makan dgn susu cair sebab kuah karamel tu dah sedap

MyZone said...

sedap juga tgk puding tu...

yuka said...

Myzone- memang sedap dan senang nak buat

NiNa' said...

sedapnyeeeeee sis yuka... nak cikit~

yuka said...

Nina- dah habis maa....

suhaila said...

oooo..tak payah pakai tepung ek?memang senang..nanti nak try ler..

yuka said...

suhaila- try la buat pastu cerita pengalaman kat blog...mmg takyah pakai tepung

najihah sahami said...

kami kat cnie panggil puding gula hangus...hehe,..sedap..peberet sy tu...hehe

yuka said...

najihah - puding karamel tu nama komersial...

hentakbelipat said...

pehhh..kene hentam jgk bnde ni buke karang

yuka said...

hentakbelipat- hentam ynag hasil buatan sendiri baru best

::fadxieza:: said...

wah..sedapnye puding karemel..
nak try la nti..
:)

yuka said...

fadxieza- selamat mencuba

aNIe said...

Yuka...puding tu akak pernah buat...tapi akak makan sorang je...anak2 tak suka...

reena said...

sedapnyeee nyam2 :)

pencari cinta said...

sedapnye puding karamel 2...tergugat keimanan..........

yuka said...

kakanie- anak2 saya kan apa yg saya suka semua depa suka..jadi tak dapatla mak diorang ni mkn dgn aman..

reena- memang sedap, lemak, berkrim dan disukai ramai

pencari cinta- hehehehe iman tuan blog pun tergugat gak bila tgk karamel tu...rasa mcm nak buat lg

::sherry:: said...

serius terliur tengok.
boleh lah cuba resipi neyh nant ! ;DD

yuka said...

sherry- kalau dah cuba nanti bgtau la hasilnyer ye

Queen said...

nak buat jugakla..macam best je..heee

yuka said...

Queen- try la buat..senang dan sedap

♥yaya♥ said...

adehh..terliur la plak...
nak blik umah :(

iera said...

wah...feveret iera nie. Erm...tp cre Iera wat laen. Iera wat byk telur. 10bjik telur klu nak wat puding nie. Nie pon mak Iera ajar camne nk buat

Kerull said...

salam tuan rumah , salam ramadhan..lama tak singgah sini..kalau sudi kita ada bagi tag..hu hu saja nak kenal2 mesra..TQ..

Ms Nojiey said...

my feveret! Kalu bulan posa ni pi bazar ramadhan je karamel wajib beli! Penah tanye resepi kat kengkawan sebab x larat nak beli je... Tapi... x dan nak masak! sampai la x cuba2 lagi... Thanx kongsi resepi feveret tu ye :0

yuka said...

yaya- kesian dia sampai terliur tgk karamel tu...dah dapat makan ker?

iera- resipi puding karamel ni memang ada mcm2 versi..tapi ka yuka cari yg paling simple dan tak guna telur byk sangat...

kerull- ada tag ek? nanti yuka pi tgk...

Ms Nojiey- time2 posa memang sedap kalau dapat makan benda2 yang sejuk dan manis..nak pulak macam karamel tu...lemak berkrim lagi...

Rama2Ungu said...

wohooo.....sedapp..haritu mas bebuka ramai2 ada makcik buat..tapi sikit pun kite tak merasa..sbb nmpak cam manisssss je...kite tk suka la manis22..hohoho

tpi nnt nk cuba la buat jugak..hehehehe

yuka said...

rama2ungu- rugila tak rasa..sedap tu

Anonymous said...

Now that we have described discount links of london the one way linking process, how can you get links of london silver websites to link just to you? One answer is that it is links of london sale dependent on your sites content, especially if you links london jewellery have unique content. Other websites will link cheap links of london to you if you have interesting content that links london bracelet compliments their content. The problem is that you london links charms really have to have something exceptional. links of london watches sale One easy way to get a type of one way link called discount links of london rings a back-link. These are links to articles that you cheap links of london necklaces have written and distributed through article directories.