Sunday, August 29, 2010

Donat Gebu Yuka

Last week kan tetiba mulut aku ni teringin nak makan donat...punca keinginan aku ialah selepas aku baca novel anak aku yang bertajuk donat strawberry dan donat cokelat ( lebih kurang macam tu la tajuk dia) memang novel ni untuk budak2 sekolah rendahla..xder la cintan cintun dalam tu melainkan cinta kepada donat jer... dah takder buku lain nak baca aku pun layan jugakla buku ni...syok gak citer tu
Lepas aku dah teringin donat tu aku pun  cari la kat bazar ramadhan...memang byk orang jual donat...tapi takdak 1 pun donat kat situ yang dapat menggoda aku...kalau kt SP ni ada Big Apple dah lama aku terkam pi  beli kat sana....
Akhirnya pada hari Jumaat baru2 ni aku telah merajinkan diri untuk buat donat..saspen gak takut tak jadi sebab inilah kali pertama aku nak buat donat...resipi donat ni aku cari kat internet...kemudian aku ubah ikut jugak resipi yang dalam novel anak aku tu bagi...setelah berhempas pulas menguli dan sebagainya maka terhasillah donat gebu yuka tu...memang gebu dan lembut donat yang aku buat tu...siyes aku tak tipu....memang puas hatila dengan kejayaan aku buat donat tu..walaupun tak setanding big apple tapi aku tetap bangga dengan diri aku sendiri...hik3


Inilah rupa donat yang aku buat tu...nampak tak comei sangat...apa yang penting sedappppp....nyam2...balik satgi nak goreng lagila..sebab haritu aku tak goreng semua sebab byk sangat....yang lebih2 tu aku bagi frozen...yang bulat2 kat dlm gambar tu pun donat gak....anak2 aku suka makan yg bulat2 tu...

p/s: petua nak bagi donat lembut dan gebu ialah kita kena masukkan sedikit kentang lenyek kedalam adunan donat.

9 comments:

Nur Hawa Mohd Zin said...

sangat suke donat

yuka said...

hawa- kita serupa....

suffer8zine said...

menarik donat dia ni :P

yuka said...

suffer8zine - menarik tertarik dan memang de bommm

SyUhAdA said...

mcm sedap jer~

Syafiq Kadiran said...

nak donut sikit!!!

Kak Anie said...

Kalau yang dibuat sendiri...apa2 pun membanggakan...hehehe

Chaon Cornerz said...

senang kan kak kalo ade internet.. nak cari ape2 senang je.. rajin akak buat kan.. =)

sy suke donut gak.. hehhe..

yuka said...

Syuhada- rasa mcm sedap taktaula orang lain punya taste kan...tapi donat big apple lagi sedap la dari donat kak yuka tu...hik3

Syafiq- donat dah habis maa....

Kak anie - betul tu kak anie...dah penat2 buat kene la membanggakan diri kita sendiri kan...hehehe

Chaon- memang senang ada tenet nak resipi apa2 cari jer dalam tu...kalau malas nak salin dgn laptop2 tu angkut masuk dapur...tapi bab rajin tu bukan selalu...biasanya rajin tunjuk jer..hehhehe