Tuesday, March 30, 2010

Demam Denggi dan Ketam

Salam semua...dalam entry yang ringkas ni aku nak kongsi maklumat tentang kaitan demam denggi dengan ketam. selama ini denggi dikaitkan dengan nyamok aedes...sehingga ada ungkapan 'tiada aedes tiada denggi'. kita semua tau yang aedes ni penyebab denggi, tapi tak ramai yang tau bahawa ketam adalah penawar bagi demam denggi... Aku sendiri baru tahu tentang perkara ini apabila abg ipar aku kena demam denggi...demam di tahap kritikal sehingga masuk ICU 3-4 hari...setelah diberi sup ketam (dengan izin Allah) demam tersebut sembuh dengan cepat... jadi kalau ada kawan2/jiran/sedara mara yang dihidapi demam denggi...bagi mereka mkn sup ketam

nota tambahan: selain ketam , air 100plus pun salah satu penawar denggi...cuma air tu kandungan gula tinggi jadi tak berapa bagus kalau penghidap denggi ada diabetis...

14 comments:

aNIe said...

Yuka...memang betul...penawar denggi adalah sup ketam...untuk menaikkan platlet darah...banyak dah pengakuan yang dibuat...

itu bukan aku said...

oooo.. xtau.. insyaAllah bole la try pas ni kalau ade sape2 kna...

yuka said...

aNIe - yuka baru jer tau kak anie... tu yg nak share kt sini kot2 ramai yg lom tau...sekarangkan musim denggi

itu bukan aku - sama2 kongsi info untuk kebaikan bersama

kakngah said...

ye btl..
utk denggi sup ketam & 100 plus.
kalau drh makin kurang platlet, darah akn semakin cair. tu yg blh jd denggi berdarah lak..

MiloMasihPanas said...

cube virgin coconut oil..
ade belambak jual.. try la...

dkama said...

Owh Ketam rupanya... TQ atas info ni kak... PEACE

akhatam said...

Ketam apaan ya?hehehe. maklum ane gak tau... Salam kenal dah!

yuka said...

kak ngah- x sangka kan ketam ada khasiat sampai mcm tu

milo- virgin coconut oil tu nak guna cemana?

dkama - jgn guna ketam batu dahle...hik3

akhatam - ketam tu kepiting

|| NaFiRaa || said...

ohh ye ke.. baru tau!! mekasih ye!!

yanmie said...

salam kak..owh yeker..baru tau yg sup ketam tu blh jd penawar demam denggi, thanks for sharing

noor afzan said...

wow..ye ker?
thanks 4 info..

yuka said...

nafira/yanmie/noorafzan - yuka pun baru jer tau...tu yg nak war2 kat sini

pacat401 said...

tapi apa kandungan ketam sebenarnya yerk yg membuatkan orang denggi boleh sembuh..kenapa tidak kerang ke...kupang ke...saya pun masih tercari2 jawapannya

Anonymous said...

Now that we have described discount links of london the one way linking process, how can you get links of london silver websites to link just to you? One answer is that it is links of london sale dependent on your sites content, especially if you links london jewellery have unique content. Other websites will link cheap links of london to you if you have interesting content that links london bracelet compliments their content. The problem is that you london links charms really have to have something exceptional. links of london watches sale One easy way to get a type of one way link called discount links of london rings a back-link. These are links to articles that you cheap links of london necklaces have written and distributed through article directories.