Sunday, April 19, 2009

Takut...

pada hari khamis lepas aku aku memandu kereta pulang ker umah dari ofis dalam keadaan ketakutan yang teramat. tidak...tidak aku tidak di buli oleh pembuli jalan raya......sebaliknya ianya berpunca dari kelalaian aku sendiri. kelalaian yang pertama ialah aku tak isi minyak kereta walaupun indicator kat situ dah menyala sejak hari sebelumnya. selalunya walaupun gambar pam minyak tu dah menyala, cruising range tu tercatit byk KM lagi yang aku boleh pergi... tetapi masa aku nak balik tu aku tengok cruising range '0' km... Jarum tu pulak dah melampaui garisan E tu...(macam dalam gambar kat bawah ni)


memang suspen betul waktu drive tu. tak dapat aku bayangkan kalau kereta tu tiba2 mati ... malunya...kat mana nak letak muka...mesti pemandu2 di belakang akan menyumpah aku berbakul2 kerana menyebabkan kesesakan lalulintas. Perjalan sejauh 8 km tu aku rasa macam 80 km. Namun Tuhan masih sayangkan aku... akhirnya aku berjaya sampai rumah dengan selamat. bukan aku taknak isi minyak masa balik tu tapi on de way back memang takder stesen minyak..kalau masa nak pergi adala segala petronas, shell dan BP... Yang tu kecuaian pertama. kecuaian yang ke-2 apa dia pulak?
hehhehe kalau nak tau kecuaian aku yang ke-2 ialah pada hari itu aku lupa nak tukar kereta dengan hubby aku tu... selalunya kalau minyak keter aku dah sikit aku akan guna keter hubby aku tu. bila dia nak pi keja tengok minyak kurang dia akan penuhkan minyak. esok tu aku tukar balik pakai keter aku....jimat duit aku untuk minyak...ahaks...

4 comments:

Pnut said...

ishkkkk bijak tu tukar keter ngan hubby bila tangki minyak nak kosong...

tengok yuka beli vacuum tu, rasa teruja pulak, nak cari satu, nak sedut habuk kat bunga-bunga perhiasan dalam rumah, maklumlah umah pnut byk bunga..

yuka said...

pnut- hahahha kreatif betul makcik pnut ni..vacum laptop/pc boleh buat vacum bunga... kalau guna vacum besar tu dgn bunga2 sekali kene sedut kan? hehehe

idahani said...

hahaha..very the clever..save duit minyak...save tenaga nak pam minyak..

yuka said...

idahani- wah u lagi clever dan berfikiran jauh... selama ni i ingat dah saved duit minyak jer...rupa2nya tenaga pun save gak..2 in 1 ...hehehe