Tuesday, September 8, 2015

Hat Yai....sawadee kap...

Assalamualaikum semua.... hari  Jumaat haritu aku melarikan diri sekejap ke negara jiran nun di Utara.... Hampir 10 tahun dah tak pi Hatyai tu.... 

Aku pi Hatyai bertiga..bersama en.suami dan anak bongsu aku...yang memang x puas hati sebab pi hatyai...pagi tu en.suami kata nk pi langkawi sebab tu dia nak ikut....tp last2 sampai hatyai....tak habis2 si kecik tu kata kami menipu.....
 Pelan asal seminggu sebelum kejadian memang nak pi hatyai..pagi kejadian kata nak pi langkawi tapi spare jugak passport kot2 nak pi hatyai... adoii pening la dengan encik suami punya planning


Ni kat Dannok...saja ja ambik gambaq...lori tu xdak apa yang spesial pun





Makanan kat atas tu lunch kami sebaik sampai di hatyai ...Restoran tu nama Maliam...sebut betul2 MALIAM...bukan MARIAM tau adik-adikku sekalian..makanan kat situ taktau la mahai ka murah..tapi semua tu rm100.00 sebab la ni kan duit kita jatuh...rm100 bersamaan dengan 840 baht ja....kesian kita kan....

Lepas makan kami pi check in kat hotel..memang tak booking hotel pun..sampai sana kami cari hotel The Regency sebab kami penah dok kat hotel ni dulu...tak susah nak cari hotel ni sebab dia dekat dengan hatyai square dan shopping complex  Odean dan Central.. jadi kalau ada sapa-sapa yang nak pi sana boleh la stay kat hotel tu...

Lepas berehat seketika kami pun kluaq menjelajah pekan hatyai...turun hotel bayakla dreba tut2 dok ajak naik tut2 floating market...tambang  sebiji tut2 500baht untuk pergi dan balik. Nak drive sendiri taktau jalan makanya terpaksa la naik tut2...jauhnya lebih kurang 10km kot..jom layan gambaq2 kat floating market



yang ni aku selfie berlatar belakangkan  floating market


Makanan yang dijual disini semuanya halal kerana penjualnya adalah muslim... macam-macam yang dijual kat situ..ada jagung rebus, aiskrim, seafood celup tepung, seafood bakar, pastu yang kreatif tu telor puyuh yang di goreng macam telor mata kerbau...kiut sangat..macam teloq menan...hikhik



Yang ni cara unik diorang jual ayaq...ala macam eskrim pasu tu la kan..macam-macam jenis ayaq ada....ayaq nyok, laici, oren dan lain-lain...kalau beli dalam cup plastik harga 20baht...tapi kalau beli dalam bekas tembikar tu harga 30baht...memang banyak la ayaq tu isi nyok pun banyak...puas hati..pastu rajin pulak depa tampal bunga segar kt straw tu...i likeee


Yang ni pemandangan sepanjang floating market tu...ni dekat nak senja dah..kami pi pun dah petang...untuk info market ni di buka mulai pukol 3 petang hingga pukol 10 malam..iya la kan sejuk sikit time2 cenggitu... sapa la yang nak pi market tengahaributa panaih2 kan.

Itu je la sedikit sebanyak cerita aku pi hatyai....

4 comments:

Ungu Violet said...

wah!! bestnye jenjalan ke siam..

yuka said...

Ungu Violet - syok gak la sesekali pi tempat orang...

Hanim Husin said...

best nya jalan-jalan

sinar said...

hanim Husin - kebetulan bulan september ni weekend ja ada xtvt jenjalan