Sunday, October 25, 2009

Ole-ole Bali...(entry basi)

Kalau nak diikutkan dah basi pun entry ni...tapi aku tak kira aku nak tulis gak cerita percutian ke Bali aku tu...Pada 28 September bersamaan dgn 8 Syawal ( dah hampir sebulan...) haritu aku dan suami pergi bercuti di Bali. Projek nak ke Bali ni aku rancang dgn CIKMIN lama dah...sejak tahun 2008...masa tu airasia tgh gila2 buat offer...dan kami ni pun tak menang tangan dok buat booking...tapi sebagai manusia kita hanya merancang...perancangan kami tak jadi seperti yang sepatutnya...Nak tau sebab apa tak jadi? Sebabnya cikmin di beri rezeki yang dia tunggu2 selama ni...dia nak dpt CK junior...Disamping percutian ke BALi tu, percutian ke Kuching pun tidak disertai oleh cikmin...( takper cikmin bila CK junior dah besar kita jalan2 lagi na...)...Percutian ke Bali ni sepatutnya kami pergi bertujuh iaitu pasangan aku dan cikmin serta 3 orang sepupu beliau...oleh kerana cikmin dan pasangannya tak dapat pergi maka kami hanya pergi berlima...cerita nak pergi berlima ni pun kelakar jugak...iyerla kan sebabnya aku tak kenal kazen2 cikmin tu...dan diorang pun tak kenal aku...so masa hari pemergian tu waktu aku masih di Putrajaya cikmin antar SMS katanya kazen2 dia dah sampai di LCCT...aku pun bagitau cikmin aku masih dirumah dan akan cari kazen dia nanti di LCCT...lebih kurang pukol 2.30 aku pun sampai di LCCT...selepas check-in bagai aku pun masukla kat tempat menunggu tu sesambil mata meliar kiri kanan mencari kelibat2 manusia yang berpotensi sebagai kazen cikmin tu...tapi taknampak la pulak...aku pun sms cikmin bagitau dia yang aku tak nampak pun kazen dia....kemudian dia membalas katanya kazen2 dia ada belakang aku...masa tu aku malu nak pandang belakang...taktaula kenapa mesti malu kan...mungkin juga memang dah sifat aku yang pemalu sejak azali ni...hik3. Pastu aku terus call Cikmin sebab dah sakit jari nak sms...masa cakap2 tu cikmin bagitau la ciri2 kazen dia yang bertiga tu...apu pun pandang kebelakang...nampak ada la 3 orang yang aku yakin kazen dia tu...then cikmin menambah kazen dia yang pompuan tu muka iras2 pelakon dynas...then aku bagitau cikmin memang la ada 3 orang yang aku rasa kazen dia tp mana aku tau muka dia tu macam dynas ker tak sebab semua pakai face mask...pastu cikmin kata kalau pakai mask tu memang kompomla kazen dia sebab mereka ni sgt perihatin bab2 kesihatan ni...lebih kurang setengah jam lepas tu baru la aku ni dengan gaya ala2 malu kucing pergi menegur kazen cikmin yang bernama rina tu...nak mula jer susah lepas dah bertegur sapa tu terus lah beramah mesra hinggalah kitorang selamat balik ke Malaysia...

Tentang Bali ni pulak memang pemandangan disana sangat cantik...pantai kat sana cantik sangat...patutla Asyraf dengan Bunga sampai teruja...hik3 cuma nak makan memang susah sikit kat sana tu...almaklum la kan kat sana tu hampir 85% penduduknya orang hindu... dan hampir semua tempat2 yang menarik yang dikunjungi adalah tempat yang mempunyai unsur2 keagamaan hindu...pada pandangan peribadi aku la kan, aku lebih suka ke bandung ataupun jakarta...sebab di sana tu lebih senang untuk dapat makanan Halal. Membeli-belah jugak lebih asyik dong kalau di bandung...hehhehe
Cakap banyak pun tak guna...apa kata kita tengok jer gambar2 kat sana tu. Sebenarnya entry ni jadi lambat nak di siarkan sebab konon2 aku nak collage gambar2 di bali tu...baru la boleh letak banyak2 tp aku tak reti la pulak nak buat collage tu padahal baru jer belajar masa raya haritu...jadi kat bawah ni aku letak gambar 2-3 ke[ing jer la sebab taknak makan ruang yang banyak...hehhehe
Jom layannnnn

Yang dalam gambar itu bukan aku yer tuan2 dan puan2...itu hanyalah gambar hiasan...lokasi dalam gambar tu adalah di Pasar Ubud...best jugak shopping kat sini tapi kena pandai bargain kalau tidak tipah tertipula jawabnya....ada 1 summer dress tu aku memang teringin sangat nak beli...bila aku tanya harga katanya RP120,000.00 terus aku tak jadi beli...kalau nak tawar pun aku taktau nak letak harga berapa... aku nak terus jalan jer masa tu tetiba org yang jual tu turunkan harga katanya RP70,000.00. waktu tu aku dah berani tawar terus aku mintak 25,00.00 tapi dia tak kasi la pulak...lepas tawar menawar akhirnya aku beli baju itu dgn harga 35,000.00....jauh bezakan dengan harga asal tadi...yang hubby aku tu pulak sampai di Bali tu terus pulak jatuh cinta dengan replika basikal dan beca yang di buat dari besi/chrome tu...asal nampak jer nak beli...akhirnya kami balik ke Malaysia bersama sepasang basikal ( 1 untuk cewek dan 1 untuk cowok) dan 2 buah beca....lupa pulak nak ambik gambar benda2 tu...tp best jugak basikal2 dan beca2 tu...macam basikal sebenar siap ada rantai semua dan boleh kayuh pedal dia tu...penjual tu kata boleh naik basikal tu...tapi dalam mimpi jer la...hehhehe pandai buat lawak lak orang tu...



















Yang ini pulak hotel yang kami tidor pada hari pertama...tengok la jam tu ...korang perasan tak kalau iklan jam dalam surat khabar jarum dia mesti kedudukan macam tu. ( pukul 10.10)...sebab itulah bila aku masuk dalam bilik tu cepat2 aku ambik gambar sebab taknak bagi jarum panjang tu berubah kedudukan....nama hotel tu green garden.


















Ini pulak pemandangan di Kintamani...kat belakang tu ada gunung berapi yang masih aktif...tapi time kitorang pegi tu dia tido la....kat situ udara agak sejuk tapi matahari terik waktu tu...






















Yang ini pulak dalam kilang silver...macam2 hiasa ada .rantai, gelang,cincin, brooch dan macam2 lagi lah...tapi kitorang tak beli apa pun..tengok2 jer...bukan setakat tengok perhiasan2 yang di jual tapi dinding kedai tu pun kami perati sebab cantik interior dia tu...sangat berseni...









Ini pulak di pantai Kutta...cantik pantainya...sangat mententeramkan jiwa....

Aku rasa yang tu jer kot yang mampu aku cerita tentang percutian ke bali tu...dah lama sangat mood nak cerita tu pun dah berkurang...lagi 1 sori yer pasal gambar yang culang caling dan kecik/besar tu...malas dah aku nak ejas2...kalau nak ejas lagi mau sebulan pulak baru entry ni boleh publish...hik3

1 comment:

CikMin said...

hahahaha...ingatkan dah lupa nak wat n3 eh trip ke bali ni...tahun depan..xtau la buleh jalan ke dak..