Sunday, April 29, 2012

Bersih 3.0



Ramai rupanya rakyat malaysia yang ketegaq dan tak berapa cerdik

22 comments:

Muttallif said...

Entahlah..

Yellow Scarf said...

kita yg ada kat depan laptop ni tak tau apa cerita sebenar di tempat kejadian :) tv and news just spread what they want to show not the true story

Ziela Rafie said...

Saya tak sokong BERSIH. Lagi nak buat negara yang aman ni jadi huru hara.

Choki said...

Ni semua yg otak kat lutut kot ni T___T"

Nelly The Strange said...

cian anggota polis yang cedera ~

yuka said...

mutaliff- apa la nak jadi kan...

yellow scarf- mmg kita x tau apa yg sebenarnya berlaku tapi kalau bersih tu x dibuat semua org tak susah..tv pun x yah nak reka2 cerita tunjuk benda yg tak betoi ( puak kuning tu la kata x betoi sebenaqnya fakta)... kalau x puas hati tunggu pilihanraya la ni dok buat demostrasi kat jalanraya...macam orang x bertamadun

ziela- hidup ziela..kak yuka pun x sokong bersih

choki- kot ada otak kat lutut..jgn2 depa xdak otak langsung..hehehe

nelly- yup kesian polis...jadi mangsa...

Yellow Scarf said...

entah, just my opinion. mmg tv tak reka cerita. tp apa cerita sebenarnya tuntutan bersih ni. fikirkan balik, lynas, ptptn (even i'm supported by MARA), hak kewarganegaraan. bersih tu sendiri tak salah. it depands. orang merusuh. free hands. compared to police complete with equipment and so on. people should read more. hear both sides. sy tak cakap polis salah dia jaga keamanan negara. but please think, there are 8 main demands on bersih, but what the tv n news said? they dont even mention about bersih's right at all :)

mimi said...

salam sis..
lamatak singgah blog sis..
banyak perkembangan...
nice
salamrindu..
kalau sudi dan tak keberatan sudilah kiranya singgah Sedo.com- analisi park Domain
Menarik di blog mimi tentang--Gambar Pisang Berbuah Dua kali
Bantu website baru mimi-Upload gambar kesukaan dan baik-baik disini
Terima kasih

yuka said...

Yellow Scarf- Sebenarnya Bersih 3.0 tu x ikhlas...ada agenda tersembunyi...tp penganjur guna isu sprm x bersih semua tu untuk menarik perhatian rakyat. kalau yang ada otak mereka akan fikir dan kaji dulu siapa @mbiga dan siapa dalang disebalik semua tu...tp yang otak kat lutut tu main ikut jer...KDN tak benarkan buat perhimpunan jalanan tu sebab diorang dah jangka pengikut2 tu akan buat byk masalah. Boleh tak tolong senaraikan apa dia 8 benda yang depa nak tuntut tu? yuka x follow sgt la ...tq

caliph shuriken said...

mungkin niat btul, tapi cara x brapa sesuai.. bila campur dgn agenda tersembunyi pihak yg pandai manipulasi pengikut2 tu, abis sesama sendiri bergaduh...

Yellow Scarf said...

caliph shuriken, i'm so agreed with your opinion.
yuka -
1. Cleaning the electoral roll
2. Reforming postal ballots
3. Use of indelible ink
4. A Minimum Campaign period of 21 days
5. Free and fair access to media
6. Strengthening public institutions
7. Stopping corruption
8. Stopping dirty politics

and also the LYNAS issue

here we share the opinion.

Anonymous said...

maaf saya terjumpa blog anda...
dulu saya juga x tahu apa ni bersih.. tapi kita x boleh nak kata orang yg join bersih tu "ketegaq dan x dak otak", mereka hanya mempertahankan hak mereka sebagai rakyat...buka mata, buka hati... lihat sekeliling apa yang terjadi.. cuba cheq video di mana sorang budak dan 2 org tua kene langgar ketika kejadian bersih 3.0..kita tgk sape yang buat masalah dulu...mungkin ada sesetengah pihak ada agenda lain, kita x tahu..maaf,, tapi cara anda bercakap seperti anda menentang islam itu sendiri...
bersih bukan mengajar org untuk menjadi ganas...tapi menegakkan kebenaran...assalamualaikum...

Anonymous said...

wahh!! hot gak topic u nih... Ini my personal opinionlaa... Btul ke cara nk menegakkn keadilan itu mesti dilakukn dgn keganasan?, dgn laungan Allahu Akbar sambil merosakkn harta benda awam? sambil menutup periuk nasi peniaga2? Idea yg dtg dr keling yg mempertahankn Lina Joy, sex bebas dll itu yg dibangga2kn utk melakukan perhimpunan haram.. Tp yg sedihnya, budak2 melayu yg tak tahu asal usul kemerdekaan ini yg ramai terbabit dan terikut2 dlm himpunan haram ni...mcm suka lak mrk berkumpul ramai2 berteriak2..mcm ada keramaian apa ntah.
Pasal kereta polis tu.. dh tentu polis tu tak npk jln klu dh org ramai dok baling objek kt kereta dia.. Padan muka kt org2 yg kene langgar tu, nk sangat kan!! ambik ko... Utk mak budak kecik tu, bagus laa... lain kali bwk smua ank2 kecik jd perisai..Mmg smua tak ada akai punya olang....
Mmg islam menuntut umatnya utk bersih tp adalah lebih baik utk membersihkn hati dan jiwa masing2 dahulu sblm cuba nk membersihkn org lain. Kalau hati dok mengata org ni.. org itu... bersih ker namanya tu... Malaysia kita dh aman dr dulu..korang smua tak cukup mkn ker? Pemimpin rasuah.. itu biarla dia berurusan dgn tuhan, siapa kita nk menghukum dia org?
Saya minta maaf klu kata2 sy ni menyinggung perasaan sesiapa yg berkenaan.. tp cubala berfikir secara matang... pemimpin mana di dunia ni yg bersih 100%? Kita manusia bkn malaikat.. ingat tu...
Sekian.. As salam ..

yuka said...

anynomous yang pertama- apa kata2 saya yang menunjukkan saya menentang Islam? Yang beria-ia nak buat bersih tu bukan orang Islam pun. takdak kena mengena pun BERSIH 3 tu dengan agama ISLAM. Ikut sangat cakap pemimpin pembangkang tu kalau menentang bersih sama dengan menentang Islam. Ada pulak tu ulamak PAS kata wajib join bersih tu...apa kejadah semua tu... kalau ada otak takmau guna untuk berfikir sama la macam takdak otak. Malas nak komen lebih2 sebab apa yang saya nak kata sama macam anynomous yang ke-2 tu kata. so kalau berminat boleh baca apa yang dia komen..



anynomous- kita sependapat...kes yang budak dan orang kena langgar tu memang saya sangat setuju...punca benda tu dari penyokong bersih bila dah jadi kemalangan macam tu salah kan polis...yang bangang tu makpak diorang la bwk budak2 taktau apa pi tempat2 macam tu. nak menentang kerajaan konon tu. Jangan2 duit BR1M dia yang pertama isi borang...
Tapi memang sedeh la bila orang2 kita ni mudah sangat diperalatkan. Dapat upah 50 hengget pun dah sanggup menjatuhkan maruah negara di mata dunia. Nik Aziz kata Orang Islam wajib pi BERSIH tu.. agaknya kalau tak pi berdosa la kot sebab tu ramai yang pi ...pastu duit pun dia bagi...kaya sungguh tok guru kita tu...alangkah baiknya dia bagi duit tu kat anak2 yatim dapat gak pahala...

Firdaus said...

Kalau kita tengok mainstream media saja, memang kita akan berat sebelah, tapi kalau kita nilai daripada alternative media yang lain, msti akan membuatkan kita terfikir kenapa dan apa actually matlamat BERSIH. :)

Dan pada pengamatan saya, mainstream media sangat berat sebelah.

Anonymous said...

kita jangan nak mengata alim ulamak... jangan sampai ALLAH turunkan bala baru kita nak sedar... kita tak tahu jadi kita senyap je...ok..peace no war..

yuka said...

hadoiii baru kata macam tu dah nak kena turun bala...yang ulamak sokong ambiga yg semua orang tau dia tu pejuang sex bebas tak pulak takut Tuhan turun bala....

Anonymous said...

amboi hangatnya kat sini...
aku nak cakap satu je..
kalau undang-undang ALLAH dijalankan dengan sempurna mesti semua ni x jadi an..but why... huhuhu...

Anonymous said...

Kami bkn nk menentang undang2 islam tp sekurang2nya kami tidak menyokong pejuang sex bebas tu.. Itu jer... Kalau PAS boleh memerintah, kami xde hal Alhamdulillah tp bolehkah parti lain seperti DAP & PKR tu menuruti tuntutan sebuah negara Islam...terang2 mrk smua tu cakap tak serupa bikin.. lg mau ikut kaa?

yuka said...

Assalamualaikum...Rasanya dah boleh tutup kes kotni..hehehe...terima kasih kepada semua anonymous yang sudi dtg blog yuka dan sudi memberi komen dan pendapat masing2...ada yang sependapat dengan yuka dan ada yang sebaliknya....Betul seperti kata anynomous yg last tu...kami cuma tak sokong bersih tu ..bukannya menentang Islam...isu bersih tu dia manipulasi kan oleh penganjur dan pemimpin2 yg bersekongkol sehingga ada yang membuat andaian kalau tak sokong bersih tu sama mcm menentang Islam. ini sangat menyedihkan...kita nak menilaikan keIslaman sesorang tu bukan dari pakaian...bukan dari janggut bukan dari serban...apa yang jadi sekarang ni bila seseorang tu pakai serban pakai jubah dah di panggil ulamak...dah boleh bagi ceramah agama..dah boleh jadi tok guru...pastu keluarkan pulak fatwa2 yang memberi kepentingan kepada diri dia sendiri..tu yang jadi macam2...patutnya org yang mengaku ulamak ni suruh orang buat kebaikan..ni dok menggalakkan orang pi buat huru hara...ulamak ke macam tu? tapi apa2 hal pun...masing2 fikir la mana baik mana buruk..jangan jadikan diri sebagai kambing hitam untuk orang lain...
Sekian...

Anonymous said...

cik yuka.... agak2 yg tu ulamak ke alamak!? silap spelling kot...

yuka said...

Alamak anonymous kes ni dah ditutup la....lagipun soalan ni susah nak di jawab...takut silap jawab kang Tuhan turunkan bala pulak..huhuhu