Sunday, April 10, 2011

yuka pandai buat cheese cake


Cuba korang tengok gambar cheese cake kat atas tu. seksi tak? kalau korang nak tau ciskek tu aku buat sendiri. Kali pertama dalam hidup aku buat ciskek. pertama kali buat terus menjadi...sedap dan cantik...hehhehe puji diri sendiri la pulak,,,tapi nak buat cemana kan..dah memang hakikat dia macam tu... resipi tu aku  cari kat tenet...aku ni kalau cari resipi memang yang paling simple dan tak guna bahan yang banyak...pastu 1 lagi kriteria resipi ciskek yang aku cari ialah yang tak perlu dibakar. Sebabnyer ialah oven kat rumah aku dak rosak...setelah mencari-cari akhirnyer aku jumpa resipi yang dicari..resipi yang ringkas dan tak perlu di bakor...yeayy takyah bako takyah bako...
1 adunan tu aku dapat buat 2 bekas ciskek tu...bekas tu tak besar sangat...kalau guna guna bekas yang besar dapat 1 jer la...dan kesemua ciskek aku tu berjaya dihabiskan dalam tempoh 36 jam..... korang nak cuba tak resipi tu? kalau nak sila bgtau di tempat komen...

13 comments:

kakngah said...

aku pernah buat marble cheese cake. sudahnya aku sorang jek yg makan sebab anak2 tak suka cheese kek huhuhu!!!

CheQ PP JoY said...

nak nak..ni blurberry cheese cake ye? sudah terliur la kak.. tp kalau akak nk bg y da siap pon boleh.hehehe

Kumiko said...

nak resipi boleh...sedapny nmpk :)

hani@debumelukut said...

kesian lah saya ni..baru hari ni nak mula diet..dah rosak dahh

-atiQah- said...

nak resepi! nak resepi! hehe..jgn lupa bg tau..

yuka said...

kakngah- untung jd engko sbb anak2 tak suka ciskek..macam aku ni kalau beli ciskek berebut..so buat sendiri baru puas makan...

cheqppjoy- resipi dah ada tu..selamat mencuba...

kumiko- memang sedap kek tu..tak rugi kalau cuba buat..

hani- lepas makan ciskek tu baru mula diet...hehhee

atiqah- resipi dah ada tu..cuba la ya..pastu bagitau hasil dia kat kak yuka

aisya said...

ala, teringin jugak nak buat.. tengok pun dah tau sedap.. tapi bile la ade mase nak buat.. huhu

pucheh said...

hantar la ke sini skit..

atie aizam said...

nanti share resepi kak yer..

ïêmå å¢klê§ said...

waa bestnya..bestnya...
nak resepi

uLan said...

wahhh.. nnti uLan nak cuba... girL uLan suka cheese cake.. every month kena pergi secret recipee tu.... huhuhu

Idah said...

sekarang ni cheese kek pun senang dibuat apatah lg ada tepung cheese yg segera punya..rasanya tepung saje kalu beli kat kedai dlm RM15.50 satu..tu tak dicampur dgn topping blueberry lagi...sungguh mudah dan senang habis dingap...

nur ika said...

nak rcpee...hari tu buat..tp msam ya amat...buang je..